Copy
View this email in your browser
Dragi cititori,
Vă prezentăm ultimul număr naţional al newsletter-ului MOB G.A.E.
În acest număr vom prezenta câteva concluzii şi informaţii la final de proiect. Detalii despre proiect pot fi urmărite şi direct pe pagina noastră web şi în mediile sociale: pe site-ul nostru (http://www.mobgae.eu), Facebook şi Twitter.
  
MOB G.A.E. – Mobilitatea ca sursă de dezvoltare personală şi profesională, autonomie şi angajabilitate
 
Din ianuarie 2014 Institutul Intercultural Timişoara este implicat în proiectul MOB G.A.E. – Mobilitatea ca sursă de dezvoltare personală şi profesională, autonomie şi angajabilitate, proiect de Învăţare pe tot parcursul vieţii KA4 cofinanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Accademia Europea di Firenze (IT) în cooperare cu PEN (BG); DEP Institut, Oneco & Nexes (ES); EUROYOUTH and Rede Inducar (PT); GEB (Germany); North West Academy & Intern Europe (UK); Cap Ulysse (FR); Semper Avanti (PL); ZNI (Slovenia); Amadeus (AT);  VUSTE ENVIS (CZ); Paragon Europe (MT) şi PLATO (CY).

Proiectul MOB G.A.E. are scopul de a evalua şi disemina impactul mobilităţilor internaţionale din cadrul programelor UE. Evaluarea se concentrează asupra impactului pe care îl are participarea la proiecte de mobilitate asupra abilităţilor, cunoştinţelor şi comportamentelor participanţilor. Astfel, parteneriatul îşi propune să descopere ce anume contribuie la angajabilitatea unei persoane, la integrarea socială a acesteia, independenţa şi abilitatea de a învăţa permanent din experienţele trăite.
 
 

 

Rezultatele cercetării desfăşurate în cadrul proiectului
Întrebarea care a stat la baza cercetării şi care a determinat designul studiului, colectarea şi analiza datelor este: Care este impactul mobilităţii asupra dezvoltării personale şi profesionale şi asupra conştiinţei cetăţeniei europene?

Participanţii la studiu au recunoscut că mobilitatea a avut cu siguranţă un impact pozitiv asupra dezvoltării lor personale, asupra evoluţiei lor profesionale şi asupra conştiinţei europene. În cazul majorităţii participanţilor, mobilitatea generează o perspectivă mai nuanţată asupra diversităţii culturale, relaţiilor interculturale şi chestiunilor europene. Rezultatele arată, de asemenea, că trebuie făcute multe lucruri pentru ca participanţii să devină mai conştienţi de efectele mobilităţii asupra vieţii lor personale şi profesionale şi să poată identifica şi recunoaşte abilităţile personale şi sociale (abilităţi soft) şi impactul şi importanţa lor în viaţa profesională.
Peste 99% dintre participanţii la sondajul online şi toţi participanţii la interviuri şi focus grupuri declară că le recomandă şi altora să participe la mobilităţi: „Este o şansă extraordinară şi dacă nu profiţi de ea pierzi o experienţă care îţi schimbă viaţa”; „Dacă nu o faci e pierderea ta”; „Cred că e o şansă fantastică”. 95% dintre participanţi ar fi gata să mai participe la o mobilitate.
Această cercetare a fost diseminată în cadrul evenimentului internaţional Connector, organizat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din România în iunie 2015; în cadrul săptămânii internaţionale a studenţilor ISWINT, care a adunat la Timişoara peste 300 de studenţi străini din toată lumea; şi în cadrul Consiliului Consultativ pe probleme de tineret Timişoara care a avut loc în luna august în Timişoara. 
O poveste de succes
Proiectul Open Your eyes în Armenia - Anca
Vă voi povesti despre o săptămână deosebită petrecută în sânul unei alte culturi. Am avut pentru prima dată în viaţă ceea ce se numeşte şoc cultural. Armenia este o ţară deosebită, cu o vastă cultură. În acest proiect pot spune că am învăţat cum se fac fotografii profesionale, cum poţi să comunici cu oameni noi, cum poţi să înţelegi istoria prin care a trecut o naţie. Armenia, Romania, Moldova, Georgia, Polonia, Germania, Letonia, Ucraina. Atâtea ţări într-un singur loc. Totul a început la sfârşitul lunii aprilie, zburând cu avionul prin Istanbul şi apoi mergând cu maşina şase ore din Georgia spre Armenia, spre Yerevan. Prima impresie a fost uluitoare, au atâtea peisaje frumoase. De asemenea, oamenii pe care i-am cunoscut au fost familia mea pentru o săptămâna. Am avut ocazia să explic dezvoltarea turismului în România, să observ ce puncte tari au alte ţări, ce am putea îmbunătăţi şi cât de multe motive am să îmi iubesc ţara. De asemenea, am fost instruiţi într-un curs despre fotografie ce înseamnă fiecare dintre opţiunile pe care le au aparatele de fotografiat. Apoi au urmat călătoriile. Trebuie să precizez că Yerevanul este un oraş aerisit, primitor. Lacul Sevan este una dintre principalele atracţii. Am vizitat şi cetăţile, bisericile, monumentele din ţara lor. Au văi, chei, dealuri şi câmpii. Norocul nostru că am mers în perioada aceasta, primăvara. Vremea a fost impecabilă, cald, 25 de grade. Totul înflorit, multe lalele, numeroase parcuri. Timpul a trecut prea repede, dar am simţit adaptarea pe propria piele. Participanţii proiectului au fost oameni cu aceleaşi valori ca si mine, ne-am înţeles de minune. Îmi doresc să pot face parte din schimbarea pe care proiectul şi-a propus-o şi mi-ar plăcea sa fac fotografii cu ochii, să captez multe detalii care sunt greu de surprins in poze. În final pot afirma că această experienţa m-a schimbat, am reuşit să îmi lărgesc viziunea despre lume şi fără să exagerez spun că sunt fericită când îmi amintesc de proiect.
Sunt recunoscătoare pentru ceea ce mi s-a oferit şi îmi doresc să fiu schimbarea de care lumea are nevoie.
Flash Mob la Timişoara de ziua Uniunii Europene!
În data de 9 mai 2015 la Timişoara s-a desfăşurat Flash Mob-ul din cadrul proiectului MOB G.A.E. Acesta a avut loc în Piaţa Victoriei şi a adus laolaltă mai mulţi tineri care au participat la proiecte de mobilităţi.
Timp de trei minute în piaţă a răsunat imnul Europei, timp în care foştii participanţi la mobilităţi s-au plimbat prin piaţă ţinând în mână o pancartă cu numele ţărilor în care au efectuat mobilităţi.
Participanţii la eveniment au avut un banner cu numele  proiectului şi cu sloganul EUROPA E AICI!
Programe europene şi resurse pentru mobilitate
Europe 2020 
Europe 2020 este strategia Uniunii Europene pentru dezvoltare şi locuri de muncă pe o perioadă de 10 ani. A fost lansată în 2010 pentru a crea condiţii pentru o dezvoltare incluzivă, sustenabilă şi inteligentă.
Au fost stabilite cinci obiective principale pe care UE urmează să le atingă până la sfârşitul lui 2020. Acestea se referă la domenii ca angajare; cercetare şi dezvoltare; climă/energie; educaţie; incluziune socială şi reducerea sărăciei.
Erasmus+
Programul Erasmus+ are ca scop dezvoltarea abilităţilor şi creşterea angajabilităţii tinerilor, precum şi modernizarea activităţilor de tineret, educaţionale şi de formare. Programul cuprinde o perioadă de şapte ani şi va avea un buget de 14,7 miliarde de euro – cu 40% mai mult faţă de nivelul curent de absorbţie, ceea ce reflectă angajamentul UE de a investi în aceste domenii.
Erasmus+ va oferi oportunităţi pentru peste 4 milioane de europeni să studieze, să se formeze, să câştige experienţă de muncă şi să facă voluntariat în străinătate.
Eurodesk 
Ca organizaţie suport pentru Erasmus+, Eurodesk face ca informaţiile destinate tinerilor despre mobilităţile de învăţare să fie inteligibile şi accesibile persoanelor care lucrează cu tineri. 
Eures 
European Employment Services (Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă) este o reţea de cooperare creată pentru a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European; Elveţia este de asemenea implicată. Partenerii reţelei includ servicii publice de ocupare a forţei de muncă, sindicate şi organizaţii ale angajatorilor. Reţeaua este coordonată de Comisia Europeană.
Youth in Action programme – ” Focus on Youth employment (European good practice projects)” / Programul Tineret în Acţiune – ”Accent pe angajarea tinerilor (proiecte europene de bune practici)”
Această broşură oferă exemple de modalităţi prin care învăţarea non-formală şi programul Tineret în Acţiune contribuie la dobândirea de cunoştinţe şi abilităţi  pentru tineri şi le oferă acestora o idee despre ce anume e necesar pentru a căuta şi menţine o slujbă sau pentru a deveni antreprenor. Contribuie la angajabilitatea tinerilor. 
 
Copyright © *2015* *Institutul Intercultural Timişoara*,
All rights reserved.



Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație [comunicare] reflectă numai punctual de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. Codul proiectului 543296-LLP-1-2013-1-IT-KA4-KA4MP